European Computer Driving Licence

ECDL - Kompjuterske veštine za ceo život

Postanite i Vi deo ujedinjene informatičke Evrope

Evropska kompjuterska vozačka dozvola (European Computer Driving Licence – ECDL) je međunarodno priznat program sertifikacije poznavanja rada na računaru, priznat u 146 zemalja. Nakon izuzetnog uspeha na nivou Evrope, standard je prihvaćen u celom svetu pod nazivom Internacional Computer Driving Licence (ICDL).
ECDL je program Evropskog udruženja profesionalnih informatičara CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies, www.cepis.org), a samo sprovođenje je u nadležnosti ECDL Fondacije iz Dablina (www.ecdl.org) i nacionalnih informatičkih udruženja kroz mrežu Test centara.
Početkom 2005. godine JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije (www.jisa.org.yu), kao predstavnik Srbije u CEPIS-u, je posatao nacionalni nosilac ECDL licence za teritoriju Republike Srbije.

Kako steći ECDL sertifikat?

Za polaganje ispita nije neophodno predhodno pohađanje časova obuke. Kandidat koji poseduje zahtevane veštine može pristipiti ispitu bez predhodnog obrazovanja.
Kandidati koji se žele obrazovati mogu to učiniti samostalno ili u ovlašćenom Test centru.
Za samostalno sticanje znanja JISA preporučuje odobreno ECDL literaturu, spisak literature je dostupan na našim Web stranicama www.ecdl.co.yu.
Kandidatima koji su zainteresovani za interaktivno sticanje znanja preporučujemo online pripremu www.ecdltest.co.yu.
Da bi kandidat položio ispit mora se prijaviti isključivo ovlašćenom Test centru u Srbiji ili bilo gde u svetu, i tom prilikom kupiti ECDL Skills Card (indeks) u koji se upisuju ostvareni rezultati. Nakon polaganja odgovarajućih ispita JISA svakom kandidatu izdaje ECDL sertifikat.

ECDL program je u potpunosti usklađen sa potrebama korisnika , od početnika do IT profesionalaca. Potpune informacije o ECDL programu su dostupne na Web stranicama www.ecdl.rs

Razvoj ECDL-a u svetu i Srbiji

U kratkom roku ECDL program je prihvaćen u celom svetu, tako da se danas primenjuje u svim oblastima rada: državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, finansijskim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kao i u svim privrednim subjektima. Evropskim okvirnim programom za period 2007 - 2011 predviđeno je da još 20 miliona ljudi prođe kroz proces ECDL testiranja.

Dana 05.10.2006. godine Vlada Republike Srbije donela je „Strategiju razvoja informacionog društva“ koja treba da omogući dalji razvoj nacionalne privrede i ubrzan prelaz Srbije u informaciono društvo kome teže sve savremene države. Edukacija građanstva opisana u stavu 7. strategije predviđena je da se sprovodi po ECDL standardu bilo da se radi o mlađim generacijama na nivou osnovnih i srednjih škola, ili dopunskoj edukaciji odraslih.

Najznačajnije institucije i kompanije u Srbiji koje su otpočele sa sprovođenjem ECDL programa: Ministarstvo odbrane,Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, JP PTT Srbija, JAT Airways, Železnice Srbije, Republički zavod za statistiku, Privredna komora Beograd, Piraeus Banka, Agrobanka, EFG Eurobank – Nacionalna štedionica, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, veliki broj obrazovnih institucija i škola računara... Otvoreno je preko 100 ECDL Test Centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Subotici, Leskovcu...

Ulaganje u informacione tehnologije je samo prvi korak ka savremenom poslovanju i uključivanju u informaciono društvo. Prihvaćenost informacionih tehnologija je direktno zavisna od dostignutog nivoa kompjuterske pismenosti.
Da bi se ostvario potpun efekat uvođenja informacionih tehnologija i obezbedila maksimalna opravdanost uloženih sredstava investiranje u informacione tehnologije mora biti propraćeno ulaganjem u kompjutersko opismenjavanje građana.

 

Zašto ECDL?

Često u novinama vidimo ponude za zapošljavanje u kojima je jedan od uslova konkursa, "poznavanje rada na računaru". Kako nigde nije definisano šta se pod tim uslovom podrazumeva, često se dovode u nedoumicu, oni koji traže posao, ali i oni koji ga nude. Iz ostalih uslova konkursa se može zaključiti da se zahteva poznavanje rada na personalnom računaru i određenih korisničkih aplikacija, radi efikasnijeg obavljanja poslova određenog zanimanja, a ne za profesionalno bavljenje informatikom. Iz ovih razloga se javila potreba  uvođenja i primene svetski priznatog programa obrazovanja i provere informatičkih znanja korisnika, European Computer Driving Licence (ECDL) koje je u našoj zemlji pokrenuo Jedinstveni Informatički Savez Srbije i Crne Gore (JISA) http://www.jisa.org.rs,

Osnovano je do sada oko devedeset ECDL testnih centara u našoj zemlji  a jedan od njih je od 01.11.2007. god. „ALFASOFT“ ECDL test centar jedinstven na teritoriji Srema.

Testiranja za različite vrste ECDL sertifikata se mogu realizovati na dve lokacije u akreditovanim informatičkim kabinetima u Sremskoj Mitrovici Trg Svetog Dimitrija 10 i u Rumi ul. Glavna 89.

Kako do ECDL sertifikata?

Polaganje ECDL  testa je demonstracija  praktičnih veština i sposobnosti i sastoji se od 7 različitih modula koji obuhvataju kompjutersku teoriju i praksu. Modul 1 je teoretski test kompjuterskog znanja na opštem nivou, a Moduli 2-7 su praktični testovi.
Spisak modula koje možete polagati:

1. Koncepti informacione tehnologije (IT)
2. Upotreba kompjutera i upravljanje dokumentima
3. Obrada teksta
4. Rad u Excelu
5. Baza podataka
6. Prezentacija
7. Informacije i komunikacije
Kada se kandidat registruje za započinjanje ECDL sertifikacionog procesa, on/ona dobija indeks-skills card u kome se beleži napredak kroz module (testove).
Polaganjem 4 modula po izboru stiče se START ECDL ili osnovni sertifikat, a polaganjem svih 7 modula stiče se ECDL CORE odnosno potpuni ECDL sertifikat .
Cene su jedinstvene za sve testne centre i iznose:

ECDL Start Index 30e
ECDL Core Index 37e
Polaganje modula 10e
ECDL Advanced Index 40e
Polaganje Advanced modula 40e

Sve dodatne informacije  vezane za polaganje ECDL sertifikata možete dobiti na web adresi www.ecdl.rs